Teatteri

Historia

Bio Jukolan historia alkaa itse asiassa jo ilmeisesti 1930 -luvulta. Tällöin nykyisen Jukolan parkkipaikan kohdalla sijaitsi Someron Työväenyhdistyksen talo, jonne hankittiin elokuvien esityslaitteisto. Taloon rakennettiin sen ajan lain mukainen betoninen elokuvakonehuone. Tuohon aikaan elokuvat saapuivat teattereihin 20 minuutin mittaisina keloina, ja kokoillan elokuvassa oli siis 4-6 kelaa. Koska esityskoneita oli vain yksi, oli kokoillan elokuvaeityksessä 3-5 taukoa, kun seuraavaa kelaa ladattiin projektoriin. Vuonna 1953 Työväenyhdistys modernisoi elokuvalaitteistoaan ja hankki suurten kaupunkien mallin mukaan kaksi esityskonetta. Nyt elokuvat voitiin esittää ilman väliaikoja vuorottelemalla koneita ”lennossa”.

Elokuvat olivat suosittuja Somerollakin, ja paikkakunnalla toimi jopa kaksi elokuvateatteria samaan aikaan: Jukolan edeltäjä Työväen elokuvat ja Maataloustuottajayhdistyksen Someron Kino, joka kuitenkin suljettiin 1962.

Suosion siivittämänä virisi työväenyhdistyksen piirissä ajatus uuden elokuvateatterin rakentamisesta. Niinpä työväentalon viereen, täsmälleen nykyisen Jukolan paikalle, rakennettiin uusi elokuvateatteri joka sai nimekseen Jukola. Se avattiin 1960. Tämä Jukola oli puhtaasti elokuvateatteriksi rakennettu kun viereisen työväentalon esitykset olivat olleet yhteisessä juhlasalissa. Uuteen Jukolaan asennettiin myös luonnollisesti kaksi projektoria. Koneenkäyttäjäksi uuteen Jukolaan siirtyi Työväentalosta Kalevi Anttila, joka toimi koko Jukolan historian ajan koneenhoitajana.

Tämä Jukola toimi vuoden 1986 loppuun jolloin Jukolalle jätettiin hyvästit Uuno Turhapuro muutaaa maalle -elokuvan myötä. Elokuvien suosio oli laskenut ja teatteri olisi kaivannut jo remonttia. Työväenyhdistys myi tontin Someron kaupungille ja elokuvateatteri Jukola ja vanha Työväentalo purettiin. Tontille rakennettiin uusi monitoimitalo Jukola, jossa oli Työväenyhdistksen kokoustilat sekä Nuorisotalo ja elokuvateatteri. Uuden Bio Jukolan sali oli siis alun perin monitoimisali, mutta muutettin myöhemmin pelkästään elokuvasaliksi.

Kaupunki osti uuteen Jukolaan uudet elokuvalaitteet ja halusi että elokuvatoimintaa jatketaan. Tilat ja toiminta vuokrattiin yrittäjäpariskunta Aila ja Eino Väikkeelle, jotka pyörittivätkin toimintaa vyuoteen 1997 asti. Tällöin Väikkeet luopuivat teatterista ja uudeksi operaattoriksi tuli hämeenlinnalainen Vesa Aaltonen, jolla oli kokemusta elokuvateatterissa työskentelystä Hämeenlinnassa. Aaltosesta (Kinoset Oy) tulikin pitkäaikainen Jukolan pyörittäjä, sillä hän luopui Jukolasta marraskuussa 2024, peräti 27 yrittäjävuoden jälkeen.

Marraskuun alusta 2024 Bio Jukolan vetovastuu siirtyi salolaiselle Bio-Kuvalle, jonka yrittäjällä Jari Mäkilällä on elokuvateatterit Someron lisäksi myös Salossa ja Paimiossa.